Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Φίλοι και συνεργάτες του Θ. Βέγγου μιλούν στο cosmo.gr


Σήμερα, Τρίτη (3/5) έφυγε από την ζωή ,ο Έλληνας της καρδιάς μας, ο καλός μας άνθρωπος, ο αγαπημένος μας ηθοποιός Θανάσης Βέγγος. Το ταλέντο του είναι αναμφισβήτητο αλλά δεν ήταν μόνο αυτό που τον έκανε ξεχωριστό, ήξερε να αγαπά τον συνάνθρωπο του, να τον σέβεται.
Ξέρετε για τους περισσότερους ηθοποιούς και γενικότερα για τις μεγάλες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού στερεώματος παγκοσμίως ακούγονται διάφορα σχόλια, που αφορούν κυρίως τον χαρακτήρα τους, για τον Θανάση Βέγγο όμως, όλοι είχαν, έχουν και θα έχουν μόνο μια καλή κουβέντα στο στόμα τους.
Μιλήσαμε ενδεικτικά με μερικούς ανθρώπους, που βρέθηκαν στο πλευρό του και τους ζητήσαμε να μας πουν δύο λόγια για εκείνον.
Ο Κώστας Βουτσάς μιλώντας στο cosmo.gr για τον μας είπε: «Ο Θανάσης δεν ήταν μόνο σημαντικός και αυτοδίδαχτος ηθοποιός αλλά πάνω από όλα σπουδαίος άνθρωπος με ήθος. Ξέρετε γιατί έπεσε έξω η κινηματογραφική του επιχείρηση; Δεν το ένοιαζε το χρήμα αλλά το αποτέλεσμα γυρνούσε ένα πλάνο εκατό φορές, ενώ ήξερε ότι θα κρατήσει το πρώτο, ήθελε πάντα το καλύτερο. Αν και έκλεισε η εταιρεία παραγωγής ο Θανάσης δεν άφησε κανέναν απλήρωτο ποτέ».
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες, ο Γιώργος Μιχαηλίδης είχε σκηνοθετήσει τον αγαπημένο Θανάση Βέγγο στους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη το 1998, ήταν η πρώτη φορά που οΒέγγος έπαιξε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και ο κόσμος δεν σταματούσε να χειροκροτεί.
Σε συνομιλία που είχαμε μαζί του μας δήλωσε: «Ο Βέγγος έχει φτιάξει ένα πλάσμα κατασκευασμένο από όλα τα μέλη της ιστορίας της κωμωδίας. Και αυτό ήταν συνειδητό και η τρέλα του ήταν συνειδητή. Καμία τρέλα εξάλλου, και μάλιστα καλλιτεχνική, δεν είναι εύκολη. Ήταν σπουδαίος ηθοποιός και εξαιρετικός άνθρωπος».
Ο Δημήτρης Πιατάς φανερά συγκινημένος μας δήλωσε πριν λίγα λεπτά: «Είχα την τιμή να έχω συνεργαστεί με τον Θανάση τον Βέγγο από την αρχή της πορεία μου, στην ταινία «Καμικάζι αγάπη μου» αλλά και στους Αχαρνής του Αριστοφάνη. Αυτό σήμανε και την αρχή μιας πολύ δυνατής φιλίας που κράτησε μέχρι το τέλος, μέχρι σήμερα που μας αποχαιρέτησε για το μακρινό του ταξίδι εκεί που θα πάμε όλοι μας».
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ακαδημαϊκός και ένας από τους σημαντικότερους κριτικούς θεάτρου δήλωσε στο cosmo.gr: «Ο Θανάσης Βέγγος, υπήρξε μια συνείδηση της μεταπολεμικής Ελλάδος και εκπροσώπησε τον αγώνα του Έλληνα προλεταρίου και μικροαστού μέσα στις μεταπολεμικές συνθήκες να επιβιώσει παλεύοντας με συντηρητικές εξουσίες, την εξουσία του εργολάβου και τον νεοπλουτισμό της λαμογιάς. 
Μέσα σ' αυτό το ναρκοπέδιο αλλάζοντας συνεχώς επαγγέλματα εν τέλει όπως δείχνουν και οι σημερινές συνθήκες συνθλίβεται. Το σημαντικό είναι ότι ο κινηματογράφος του Θανάση Βέγγου, ήταν μια μειωστή παραλλαγή της βιογραφίας του από το Μακρονήσι στη χούντα».
Ο Σπύρος Παπαδόπουλος σε συνέντευξη του στο cosmo.gr τον Ιανουάριο όταν ξεκίνησαν τα σοβαρότατα προβλήματα της υγείας του Θανάση Βέγγου μας είχε πει για τον καλό μας άνθρωπο : «Όταν ήμουν έντεκα- δώδεκα χρονών περνούσα κάπου και είδα τον Βέγγο που γυρνούσε μια ταινία και έπαθα έμφραγμα που τον είδα από κοντά και λέω για σκέψου αυτοί οι άνθρωποι, θα αισθάνονται όπως εγώ τότε και σίγουρα δεν θα μου άρεσε να μου έλεγε ο Βέγγος : «Άντε, φύγε από εδώ τώρα έχω δουλειά!. Αυτό θα το θυμάμαι πάντα. Τον λατρεύω τον Θανάση!»
Η Βάσια Τρυφύλλη μας είπε λόγω της συγκίνησης με δυσκολία λίγα λόγια: «Στο Βέγγο χρωστάω την καριέρα μου, μ' έκανε πρωταγωνίστρια! Έπαιξα μαζί του σε τρεις ταινίες και μετά και στο θέατρο. Είναι μεγάλη απώλεια για όλους μας».
Το δέος και το θαυμασμό τους όμως μας εξέφρασε και η νεότερη γενιά ηθοποιών που εμπνεύστηκε από τις ταινίες του.
Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης μας δήλωσε : «Δεν το ήξερα τόσο καλά, δεν είχα ποτέ την τύχη να συνεργαστώ μαζί του, αλλά ήταν από τις μεγάλες μου αγάπες και έχω μάθει πάρα πολλά από εκείνον! Όσες φορές τον συναντούσα καταλάβαινα πόσο σπουδαίος άνθρωπος ήταν. Θυμάμαι μια φορά σ' ένα θέατρο λίγο πριν ξεκινήσει η παράσταση μέχρι και σοκολάτα μ' είχε κεράσει. Μεγάλη απώλεια για όλους μας».
Ο Γιάννης Ζουγανέλης που είχε συνεργαστεί μαζί του στην παράσταση «Ανδριάν εξπρές» στοΔελφινάριο το 1987 και στην τηλεοπτική σειρά «Βεγγαλικά» μας είπε: « Πιστεύω πως είναι μια πραγματικά αγιοποιημένη προσωπικότητα, εξαιρετικός άνθρωπος χωρίς ματαιοδοξία, υπερήφανα ταπεινός, αλληλέγγυος δημοκράτης, συγκινητικά χαρούμενος με πολύ έντονο το θεϊκό στοιχεί μέσα του. Βαθειά έλληνας πολλές φορές εξέφρασε τον παράπονο και τον πόνο του λαού μας.Νιώθω απώλεια από την έλλειψη του, όχι μόνο ως άνθρωπος αλλά ως Έλληνας πολίτης και θα κάνω ό,τι μπορώ να μείνει στις μνήμες μας».
Η γλυκιά κουβέντα όλων μας, που όπως είχες δηλώσει κέρδισες μετά από δύσκολο κουπί στην γαλέρα της ζωή, θα σε συνοδεύει στην αιωνιότητα αγαπημένε μας.

Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top