Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Της την... έπεσε! (video)

Ο Κέβιν ΜακΝότον πήρε... παραμάζωμα τη βοηθό Σίαν Μέισι στο παιχνίδι της Κάρντιφ με την Μίντλσμπρο, κάτι που από το βίντεο φαίνεται ότι κάνει εσκεμμένα!

Η αγγλίδα βοηθός είχε βρεθεί και πάλι στην επικαιρότητα νωρίτερα στη σεζόν, όταν οι σχολιαστές του Sky Sports Ρίτσαρντ Κις και Άντι Γκρέι έκαναν ρατσιστικά σχόλια εναντίον της, κάτι που τους κόστισε τις δουλειές τους.

Η Μέισι βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, καθώς στο παιχνίδι της Κάρντιφ με την Μίντλσμπρο για την Τσάμπιονσιπ ο αμυντικός των Ουαλών Κέβιν ΜακΝότον την... σώριασε στο έδαφος σε μία διεκδίκηση της μπάλας, μία ενέργεια που φαίνεται να κάνει εσκεμμένα!

Η Κάρντιφ γνώρισε εντός έδρας ήττα με 3-0 και έχασε οριστικά τη δεύτερη θέση, που οδηγεί απευθείας στην Πρέμιερ Λιγκ και φαίνεται ότι 28χρονος Σκωτσέζος έβγαλε τα νεύρα του πάνω της, χωρίς μάλιστα να ζητήσει συγνώμη!

Ο ατζέντης του παίκτη Τζον Βιόλα «δε θα έπεφτε ποτέ επίτηδες πάνω σε κάποιον βοηθό», ενώ αξιωματούχος του συλλόγου δήλωσε «ο Κέβιν δεν έκανε τίποτα εσκεμμένα. Προσπαθούσε να φτάσει την μπάλα». 

Δείτε το video...






Τους έβαλαν «Μεγάλο Αδερφό» μέσα στο σπίτι τους

Ζευγάρι στις ΗΠΑ καταγγέλλει ότι μια εταιρεία κατασκόπευε κάθε του κίνηση

Με τον… «Μεγάλο Αδερφό» στο σπίτι του καταγγέλλει ότι ζούσε ένα ζευγάρι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο κατηγορεί μια εταιρεία ότι χρησιμοποιούσε ένα λάπτοπ για να παρακολουθεί και να φωτογραφίζει κάθε του κίνηση επί πέντε μήνες.

Ο 26χρονος Μπράιαν και η 24χρονη Κρίσταλ Μπερντ, από το Γουαϊόμινγκ, κατέθεσαν χθες αγωγή εναντίον της εταιρείας Aarons, η οποία μισθώνει καταναλωτικά προϊόντα, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούσε έναν φορητό υπολογιστή που τους είχε νοικιάσει για να κατασκοπεύει κάθε τους κίνηση.

Πώς τους κατασκόπευαν

Στην αγωγή τους, την οποία κατέθεσαν στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Πενσυλβάνιας, ο κύριος και η κυρία Μπερντ υποστηρίζουν ότι η εταιρεία τράβηξε φωτογραφίες από ιδιωτικές τους στιγμές στο σπίτι τους, διείσδυσε κρυφά στον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διατηρούν και παρακολουθούσε τις δραστηριότητές τους στο Διαδίκτυο μέσω ενός φορητού υπολογιστή που είχε ενσωματωμένο εξοπλισμό παρακολούθησης.

Το ζεύγος Μπερντ υποστηρίζει ότι η εταιρεία μισθώνει σε καταναλωτές ηλεκτρονικούς υπολογιστές οι οποίοι είναι «φορτωμένοι» με λογισμικό παρακολούθησης. Με αυτό τον τρόπο κατασκοπεύει και καταγράφει κάθε κίνηση των χρηστών: από το να «βλέπει» οτιδήποτε πληκτρολογούν στον υπολογιστή μέχρι το να τραβά φωτογραφίες του χώρου στον οποίο βρίσκονται.

Το ζευγάρι κατηγορεί τόσο την Aarons όσο και την εταιρεία Designerware LLC, η οποία κατασκεύασε τον φορητό υπολογιστή, για παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων που προστατεύουν την ιδιωτικότητα και απαγορεύουν τις ηλεκτρονικές υποκλοπές.

Το χρονικό της παρακολούθησης

Τον Ιούλιο του 2010 τo ζεύγος Μπερντ κατέβαλε στην εταιρεία Aarons 1.200 δολάρια για να αποκτήσει τον φορητό υπολογιστή Dell Inspiron. Πέντε μήνες αργότερα, τον περασμένο Δεκέμβριο, οι δύο μηνυτές ανακάλυψαν έκπληκτοι -σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας- ότι όλο αυτό το διάστημα οι υπάλληλοι της εταιρείας τους κατασκόπευαν.

Η αποκάλυψη έγινε σχεδόν τυχαία, μετά από μια διαμάχη που προέκυψε μεταξύ του ζευγαριού και του διευθυντή του τοπικού υποκαταστήματος της Aarons, ο οποίος έδειξε στο ανδρόγυνο μια φωτογραφία του Μπράιαν Μπερντ που τον απεικόνιζε να βρίσκεται στο σπίτι του, μπροστά από τον υπολογιστή του.

Ο διευθυντής του υποκαταστήματος είχε κατηγορήσει το ζεύγος Μπερντ -εσφαλμένα, όπως το ίδιο υποστηρίζει- ότι δεν είχε εξοφλήσει τον υπολογιστή.

Όταν ο Μπράιαν Μπερντ εμβρόντητος ζήτησε εξηγήσεις για την παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων, ο διευθυντής του απάντησε ότι… «δεν πρέπει να αποκαλύψει ότι το κατάστημα είχε αυτή τη φωτογραφία».

«Ένιωσα σαν να είχε μπει κάποιος μέσα στο σπίτι μας. Ήταν ένα περίεργο συναίσθημα, δεν μπορώ να το περιγράψω. Μόλις μου έδειξε τη φωτογραφία, χρειάστηκε να καθίσω κάπου για ένα λεπτό», δήλωσε ο κ. Μπερντ, περιγράφοντας τη στιγμή που έμαθε τι είχε συμβεί.

Η φωτογραφία είχε τραβηχτεί από την ενσωματωμένη κάμερα του λάπτοπ την οποία φέρεται να έλεγχαν υπάλληλοι της Aarons μέσω μιας κρυφής ηλεκτρονικής συσκευής που είχαν προηγουμένως εγκαταστήσει.

Το είχε... σύστημα

Στην αγωγή αναφέρεται ότι η εταιρεία έχει εγκαταστήσει παρόμοιο μηχανισμό και σε άλλους υπολογιστές που μισθώνει, με σκοπό να «συλλέξει, παρακολουθήσει, μεταδώσει και αποθηκεύσει ιδιωτικές ηλεκτρονικές πληροφορίες και επικοινωνίες των πελατών της, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, στιγμιοτύπων οθόνης (screenshots) και πληκτρολογήσεων».

Το ζεύγος Μπερντ διεκδικεί χρηματική αποζημίωση για την «παράνομη εισβολή στην ιδιωτική του ζωή» και ζητεί από το δικαστήριο να απαγορεύσει στην Aarons να εγκαθιστά και να χρησιμοποιεί συσκευές κατασκοπίας και στην εταιρεία DesignerWare να πωλεί αυτά τα προϊόντα.

Παραβίαση της ιδιωτικότητας

Ειδικοί στην προστασία των προσωπικών δεδομένων επισημαίνουν ότι η εταιρεία έχει το δικαίωμα να εξοπλίσει τους υπολογιστές της με λογισμικό που μπορεί να απενεργοποιεί τις συσκευές, εάν οι πελάτες δεν πληρώνουν, αλλά πρέπει ρητά να τους ενημερώσει σε περίπτωση που τους παρακολουθεί μέσω ειδικού λογισμικού.

«Αν έχω νοικιάσει έναν υπολογιστή, έχω το δικαίωμα να γνωρίζω αν η εταιρεία θα συλλέγει δεδομένα από αυτόν», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press η Άνι Άντον, ειδική στην προστασία της ιδιωτικότητας και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Τι απαντά η εταιρεία

Εκπρόσωπος της Aarons δήλωσε στο Associated Press ότι η αγωγή είναι «άνευ αξίας» και αρνήθηκε τις κατηγορίες. Όπως υποστήριξε, η εταιρεία σέβεται την ιδιωτικότητα των πελατών της και δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένα από τα καταστήματα της να εγκαταστήσει λογισμικό σαν αυτό που περιγράφεται στην αγωγή.

Η εταιρεία, με έδρα την Ατλάντα των ΗΠΑ, μισθώνει σε καταναλωτές ένα πλήθος προϊόντων -από ηλεκτρονικά είδη μέχρι έπιπλα- και έχει περισσότερα από 1.800 υποκαταστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.



Πηγή


Τα γένια έλκουν τις γυναίκες!!


http://worldoffemale.novainternationa.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2010/08/Johnny-Dep.jpg

Όσοι κύριοι υποφέρετε από εξάνθημα, θα διαφωνήσετε...
αλλά τα αποτελέσματα  έρευνας σας διαψεύδουν. Θέλετε δεν θέλετε οι γυναίκες έλκονται  απίστευτα από άνδρες με γένια.
Το 54% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη προτιμούν τους άνδρες με  γένια, όπως δημοσιεύει η Daily Mail, ενώ μόνο 1 στις...
τρεις προτιμά ένα  καλά ξυρισμένο πρόσωπο. Αδιάφορο δηλώνει το 14%.
Η μελέτη παρουσιάζει, ωστόσο, και τους λόγους για τους οποίους οι κυρίες  επιλέγουν άνδρες με γένια. Το 74% δήλωσε πως τα γένια κάνουν έναν άνδρα  πιο γοητευτικό και πιο ανδροπρεπή. Η μία στις δέκα θεωρεί πως οι  καλοξυρισμένοι άνδρες συνήθως φαίνονται νεότεροι.
Τα δύο τρίτα των γυναικών προτιμούν τα γένια, ενώ το 12% προτιμά το  μούσι. Το 99% τρελαίνονται για μουστάκι (βλ. Tom Selleck), ενώ μόλις το  6% προτιμά το μούσι τύπου «γίδα», όπως έχει ο Robert Downey Junior.
Όσον αφορά στις τρίχες στο σώμα, οι γυναίκες προτιμούν έναν άνδρα με  τριχωτό στέρνο, καθώς θεωρούν γυναικωτούς τους ξυρισμένους.
Ο υπεύθυνος της μελέτης δήλωσε: «Παρ’ όλο που πιστεύαμε ότι στις  γυναίκες δεν αρέσουν οι τρίχες στους άνδρες, η έρευνά μας απέδειξε  ακριβώς το αντίθετο, καθώς προτιμούν γένια και τριχωτό στέρνο απ’ ό,τι  έναν περιποιημένο ξυρισμένο άνδρα. Αυτό ίσως εξηγείται βάσει ενστίκτου.  Άνδρες με μεγάλες ποσότητες τεστοστερόνης σε προϊστορικές εποχές ήταν οι  πιο επιτυχημένοι κυνηγοί και αρχηγοί φυλών και φυσικά ήταν και οι πιο  τριχωτοί. Άνδρες όπως ο David Beckham και ο Johnny Depp έχουν κάνει μόδα  ξανά τα γένια τα τελευταία χρόνια». 



ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ψάρεψαν αλιγάτορα στην Κέρκυρα!


Ένα από τα πιο περίεργα τηλεφωνήματα δέχτηκε το μεσημέρι η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κέρκυρας...

Μια γυναίκα τηλεφώνησε και ανέφερε ότι σε ένα χαντάκι με νερό που βρίσκονταν στην περιοχή Κατακαλού, υπήρχε ένας... αλιγάτορας.

Αμέσως έσπευσαν στην περιοχή οι άνδρες της Πυροσβεστικής και πράγματι διαπίστωσαν ότι στο χαντάκι υπήρχε το ζώο. Ακολούθησε ολόκληρη επιχείρηση για να τον... ψαρέψουν και τα κατάφεραν τελικά, διαπιστώνοντας ότι ο αλιγάτορας έχει μήκος ένα μέτρο!

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ουδείς τον έχει αναζητήσει, με αποτέλεσμα το ζώο να βρίσκεται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, να έχει γίνει ατραξιόν και να περιμένει το αφεντικό του. Ειδάλλως; Θα το αναλάβει κάποια φιλοζωική οργάνωση...

Πηγή


Ζητά αποζημίωση 12 εκατ. για έλλειψη... σεξ



Ένας υπήκοος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μηνύθηκε από τη σύζυγό του, η οποία  ζητεί αποζημίωση ύψους 12 εκατομμυρίων δολαρίων για ηθική βλάβη, κατηγορώντας  τον ότι δεν μπόρεσε να ασκήσει τα συζυγικά του καθήκοντα, γράφει σήμερα η  εφημερίδα Gulf News.

Η γυναίκα, της οποίας η εθνικότητα δεν έχει διευκρινιστεί, εξήγησε σε  δικαστήριο του Ντουμπάι ότι το ζευγάρι δεν είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή κατά  τους τέσσερις πρώτους μήνες του γάμου του το 2008, προσθέτοντας ότι αργότερα  ανακάλυψε ότι ο σύζυγός της έπασχε από στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με την  εφημερίδα.

Η σύζυγος, εγκαταλελειμμένη, δήλωσε ότι ο σύζυγός της δεν είχε ικανοποιήσει τις  ανάγκες της. Αλλά "λόγω των συντηρητικών αξιών και της κατάστασης της γυναίκας  στην κοινωνία, παρέμεινα σιωπηλή και προσπάθησα να προσαρμοστώ προσευχόμενη να  βελτιωθεί η κατάσταση", πρόσθεσε.

Η μηνύτρια ζητεί 45 εκατομμύρια ντίρχαμ (12,25 εκατ. δολάρια) ως αποζημίωση,  υποστηρίζοντας ότι ο σύζυγός της την είχε αναγκάσει να εγκαταλείψει την εργασία  της και της είχε στερήσει τα κοσμήματά της.



Πηγή


Συνέλαβαν τους δολοφόνους του άτυχου πυροσβέστη από την Πάτρα!

Οι δράστες της αιματηρής ληστείας σε σουπερ μάρκετ της πόλης αναγνωρίστηκαν από υπαλλήλους και πελάτες του καταστήματος...


Οι ληστές μπήκαν το Σάββατο στο super market Μαρινόπουλος χωρίς να έχουν καλυμένα τα προσωπά τους με αποτέλεσμα να αναγνωριστούν από τους πελάτες και τους υπαλλήλους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κατάστημα.

Οι αστυνομικοί του τμήματος ασφαλείας Πάτρας συνέλαβαν δύο Αλβανούς 20 και 21 ετών για την δολοφονία του 60χρονου πυροσβέστη Χρήστου Μαντά.

Οι άνδρες της αστυνομίας πραγματοποίησαν έλεγχο στο σπίτι των δύο δραστών που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ιεροθέου και Κορίνθου σε μικρή απόσταση από το super market, οι οποίοι στη συνέχεια τους οδήγησαν και σε τρίτο συνεργό που είναι μία γυναίκα.

Στο σπίτι βρέθηκε ένα όπλο το οποίο ωστόσο δεν είχε χρησιμοποιηθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση. Επιπλέον, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο δράστες, με την απειλή όπλου είχαν ληστέψει περίπτερο στην οδό Οδυσσέα Ελύτη στην Πάτρα την 23.30 ώρα της 29-04-2011.

Η γυναίκα αναζητείται από τις αστυνομικές αρχές, ενώ οι δύο δράστες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών για το αυτόφωρο αδίκημα της παράνομης κατοχής του όπλου, που βρέθηκε στο σπίτι τους.







Πηγή


Σε διαδικασία πώλησης το e-Shop



Σε προχωρημένες συζητήσεις με στρατηγικό επενδυτή και fund εντός και εκτός Ελλάδας βρίσκεται η e-Shop σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομική της θέση και τη ρευστότητά της.

Η διοίκηση της εταιρείας μάλιστα, βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού προκειμένου να συζητήσει με υποψήφιους επενδυτές και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν οι θετικές εξελίξεις αναμένονται ακόμη και μέσα στον Ιούνιο.

Τις πληροφορίες του Capital.gr επιβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής και εκ των ιδρυτών της εταιρείας, κ. Απόστολος Αποστολάκης, αναφέροντας ότι "υπάρχουν συζητήσεις με Έλληνα και ξένο υποψήφιο για την είσοδό του ως στρατηγικού επενδυτή".

Η διοίκηση της εταιρείας μελετά δύο εναλλακτικές: είτε την πώληση μειοψηφικού πακέτου της εταιρείας, είτε την εκχώρηση ακόμη και πλειοψηφικής συμμετοχής και του management. Η απόφασή της, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα εξαρτηθεί από το οικονομικό ύψος της συμφωνίας, καθώς το e-Shop, όπως σύσσωμος σχεδόν ο κλάδος της πληροφορικής και των δικτύων τεχνολογίας, αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της κάμψης της κατανάλωσης.

Η εταιρεία μέχρι πριν από λίγο καιρό βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με ελληνική τράπεζα για την έκδοση ομολογιακού δανείου (είχε πάρει ανάλογο δάνειο από την Alpha Bank τετραετούς διάρκειας ύψους 2,5 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2010). Ωστόσο οι καθυστερήσεις που υπήρξαν στην επίτευξη της σχετικής συμφωνίας ώθησαν την διοίκηση να αναζητήσει άλλους τρόπους χρηματοδότησης.

Η e-Shop επιδιώκει να αντλήσει ρευστότητα ώστε να καλύψει ανοίγματα προς τους προμηθευτές της και να τονώσει τις πωλήσεις της. Στην αγορά έχουν κυκλοφορήσει εδώ και καιρό οι πληροφορίες περί δυσκολίας της εταιρείας, η οποία συμπλήρωσε 13 χρόνια παρουσίας στην αγορά, να ανταποκριθεί σε ένα μέρος των υποχρεώσεών της, ωστόσο η κατάσταση κρίνεται διαχειρίσιμη, σε ένα οικονομικό περιβάλλον που ούτως ή άλλως δεν βοηθά τις επιχειρήσεις, αντίθετα δοκιμάζει τις αντοχές τους.

Καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν πως το πρόβλημα για την e-Shop παρουσιάστηκε μετά την απόφαση ασφαλιστικών εταιρειών να σταματήσουν τη δραστηριότητα της ασφάλισης πιστώσεων από τις αρχές του 2011 με αποτέλεσμα να "ψαλιδιστούν" τα πιστωτικά όρια πολλών επιχειρήσεων έναντι των προμηθευτών τους. Ως αποτέλεσμα σειρά πληρωμών έμειναν ανασφάλιστες, με τους προμηθευτές σε αρκετές περιπτώσεις να ζητούν την εξόφλησή τους και να μειώνουν το πλαφόν.

Στην αγορά κυκλοφορεί ότι η εταιρεία ήρθε σε συνεννόηση με την πλειονότητα των προμηθευτών της, ώστε να της δώσουν... πίστωση χρόνου για να καταβάλλει τα απαιτούμενα ποσά την περίοδο Ιουνίου - Ιουλίου, εκτιμώντας ότι μέχρι τότε θα έχει βρει τη ρευστότητα που χρειάζεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο το e-Shop σε πρόσφατη ανακοίνωσή του σημείωνε ότι προέβη πέρυσι σε ουσιαστική αναδιάρθρωση, πετυχαίνοντας μειώσεις κόστους της τάξεως του 20%. Και περιμένει ότι αυτά τα αποτελέσματα θα φανούν στην εφετινή χρήση, εκτιμώντας ότι ο κύκλος εργασιών του το 2011 θα καταγράψει άνοδο τουλάχιστον κατά 10%.



Πηγή


"Λαοθάλασσα" στο στερνό αντίο του Θανάση Βέγγου (vid+pics)


το ναό της Αγίας Μαρίνας στο Θησείο έχει σπεύσει πλήθος κόσμου, φίλοι, γνωστοί και άνθρωποι που αγάπησαν τον Θανάση Βέγγο όλα τα χρόνια της πορείας του στην ηθοποιία.
Στην Εξόδιο Ακολουθία θα προεξάρχει στις 2 το μεσημέρι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κάτι που δε γνώριζε η οικογένεια του ηθοποιού. 

Η οικογένεια του δημοφιλούς ηθοποιού γνωστοποίησε την πρόθεσή της να μην δημοσιοποιηθεί η ώρα και ο τόπος που θα ταφεί ο πατέρας και σύζυγος Θανάσης, καθώς οι διακριτικοί τόνοι και το χαμηλό προφίλ του ηθοποιού, σε όλη την διάρκεια της πολυετούς καριέρας του, τον συνοδεύουν στην τελευταία του κατοικία.

Στο τελευταίο αντίο του καλού μας ανθρώπου είναι ο κ.κ ΒούλγαρηςΛαζόπουλοςΤσάκωνας αλλά και η Α. Φόνσου.

Επίσης, αρκετοί συνάδελφοί του που έχουν παίξει δεύτερους ρόλους βρίσκονται στην Αγία Μαρίνα που ήταν η αγαπημένη εκκλησία του Θανάση Βέγγου.


Πηγή


Γυμνοί ποδηλάτες στη Θεσσαλονίκη!


Στις 3 Ιουνίου θα διεξαχθεί η 4η Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία στη Θεσσαλονίκη κάτι που σημαίνει πως στο κέντρο της συμπρωτεύουσας θα βρεθούν... ελαφριά ντυμένοι ποδηλάτες.


Υπολογίζεται πως 2.000 ποδηλάτεςχωρίς ρούχα θα κάνουν ποδήλατο στηΘεσσαλονίκη με σκοπό να προωθήσουν την ιδέα της χρήσης του ως μέσου μετακίνησης.

Μαζί τους θα συμμετάσχουν και άνθρωποι με skateboards καιπατίνια!

Η ακριβής ώρα του event θα ανακοινωθεί μια εβδομάδα πριν στοworldnakedbikeride.gr.



Πηγή


Ξυρίστηκε μετά από 10 χρόνια επειδή σκοτώθηκε ο Μπιν Λάντεν! (pics)


Οι απανταχού Αμερικάνοι πανηγυρίζουν για το θάνατο του ηγέτη της Αλ-Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Σίγουρα όμως ένας καθηγητής από την Ουάσινγκτον θα χάρηκε διπλά, καθώς ξύρισε την τεράστια γενειάδα του, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια!
Ο Γκάρι Γουέντλ ορκίστηκε μετά την αιματηρή επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, να μην ξυριστεί μέχρι να συλληφθεί ή μέχρι να θανατωθεί οΜπιν Λάντεν.
Τη Δευτέρα (02/05), όμως, ο καθηγητής φυσικής με δάκρυα στα μάτια, ξύρισε τη γενειάδα του, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του τρομοκράτη.
Μόλις έμαθα ότι ο Μπιν Λάντενσκοτώθηκε, έκλαιγα για πέντε λεπτά. Στη συνέχεια ξύρισα την τεράστια γενειάδα μου.” περιέγραψε χαρακτηριστικά ο Γουέντλ.
Φίλοι και γείτονες έσπευσαν στο σπίτι του για να τον παρακολουθήσουν να ξυρίζει τη “συμβολική” γενειάδα του, ενώ η γυναίκα του είπε ότι ο Γουέντλφαίνεται 10 χρόνια νεότερος, είναι μια πολύ ευτυχισμένη στιγμή για τους δυο μας αλλά και για όλο το έθνος.”




Πηγή


Αυξάνονται τα στρατόπεδα εργασίας στη Βόρειο Κορέα (vid)


Περισσότερα από 200.000 άτομα κρατούνται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σε στρατόπεδα εργασίας στη Βόρειο Κορέα, όπου μία εργάσιμη ημέρα διαρκεί από τις 4 τα ξημερώματα μέχρι τις 8 το βράδυ. Κρατούμενοι παρακολουθούν εκτελέσεις συγκρατουμένων τους, τρέφονται με ποντίκια και συχνά υποβάλλονται σε βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση, προτού περάσουν από “ιδεολογική επανεκπαίδευση”...


Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη (04/05), τα στρατόπεδα εργασίας στη Βόρειο Κορέα έχουν αυξηθεί σε αριθμό, σε σχέση με όσα υπήρχαν το 2001, όπως φαίνεται από τη σύγκριση των δορυφορικών φωτογραφιών, των δύο περιόδων.
Στο στρατόπεδο του Κουανλίσο15.000 άνθρωποι κρατούνται διότι θεωρούνται ένοχοι, χωρίς αποδείξεις, ή διότι κάποιος συγγενής τους βρίσκεται επίσης στη φυλακή. 
“Εάν δεν αποστηθίζαμε τις δέκα ηθικές αρχές, δεν παίρναμε άδεια να κοιμηθούμε. Μια εργάσιμη ημέρα ξεκινά στις 4 το πρωί και τελειώνει στις 8 το βράδυ. Ακολουθεί μία δίωρη ιδεολογική επανεκπαίδευση”, δήλωσε κρατούμενος στο στρατόπεδο του Γιοντόκ,στην επαρχία του Νότιου Χαμκιόνγκ,από το 2000 ως το 2003.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, μόνο όσοι είχαν τελειώσει τις υποχρεώσεις τους είχαν δικαίωμα για ένα μπολ με 200 γραμμάρια χυλό καλαμποκιού, ενώ άλλοι για να επιβιώσουν έτρωγαν ποντίκια ή σπόρους, που έβρισκαν σε ακαθαρσίες ζώων.
Στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας του Γιοντόκ, οι αρχές των στρατοπέδων χρησιμοποιούν “κελιά βασανιστηρίων”, μικρά δωμάτια όπου ο κρατούμενος δεν μπορεί να ξαπλώσει ή να σταθεί όρθιος.
Εκεί, σύμφωνα με μαρτυρίες πρώην κρατουμένου, το 40% των κρατουμένων πέθανε από πείνα την περίοδο μεταξύ 1999 και 2001.

Πηγή


82 τεχνικά προβλήματα στα νέα ελικόπτερα Απάτσι


Ογδόντα δύο τεχνικά προβλήματα κατέγραψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Επιτελείου Στρατού στα δέκα νέα ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, Απάτσι, ωστόσο, για δυόμισι χρόνια η κατασκευάστρια εταιρεία, Boeing, δεν τα γνώριζε, επισήμως τουλάχιστον, παρά το γεγονός ότι είχαμε μέσα σε εννέα μήνες δύο ατυχήματα, στο ένα εκ των οποίων βρήκαν το θάνατο δύο αξιωματικοί.

Παρά το μεγάλο αριθμό προβλημάτων, το μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Αμυνας, που επικαλείται η “Ελευθεροτυπία” (04/05), είναι η συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της κατασκευάστριας εταιρείας και των υπηρεσιών του επιτελείου, καθώς τα τελευταία δυόμισι χρόνια, δεν υπήρξε συνάντηση μεταξύ των δύο, για να συζητήσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Ωστόσο, οι επισκέψεις των αρμοδίων της εταιρείας στα επιτελικά γραφεία αυξήθηκαν  το τελευταίο διάστημα.

Μία από τις τελευταίες συναντήσεις ήταν στις 5 Απριλίου, του επικεφαλής της Boeing Ευρώπης, Ρομπέρτο Βάλα, με τον β' υπαρχηγό, όπου ανέλυσαν την κατάσταση των προβλημάτων για όλα τα ελικόπτερα της εταιρείας που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

Αυτό όμως που χαρακτηρίστηκε αδόκιμο από πηγές του υπουργείου, είναι το γεγονός ότι μετά τις επαφές που είχε, ο κ. Βάλα βρέθηκε να έχει στα χέρια του ένα άτυπο έγγραφο με 13 κύρια σημεία προβλημάτων στις σχέσεις της εταιρείας με το Γενικό Επιτελείο και στο οποίιο αναφέρονται οι καθυστερήσεις της εταιρείας για την παράδοση ανταλλακτικών, που έχει συνέπεια τα ελικόπτερα να μένουν στο έδαφος.

Τελικά η συνάντηση των δύο πλευρών, εταιρείας και αξιωματικών του ΓΕΣ, ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα τεχνικά προβλήματα

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά προβλήματα, στις 7 Απριλίου του 2011 η αρμόδια διεύθυνση του ΓΕΣ ενημέρωσε την εταιρεία, ότι βλάβες παρουσιάζονται συχνότερα από τα προβλεπόμενα και ζητάει να βρεθεί λύση.

Στο ίδιο έγγραφο αναλυτικά αναγράφονται 82 βλάβες που έχουν καταγραφεί, οι πιο σοβαρές από τις οποίες είναι διαρροές υγρών, προβλήματα στο σύστημα ταχυτήτων, πολλά ηλεκτρολογικά και ηλεκτρονικά προβλήματα, προβλήματα στη ροή καύσιμων και πολλά προβλήματα σε ειδικές βαλβίδες.

Επίσης, αναγράφονται προβλήματα στην απεικόνιση των ενδείξεων στο κράνος του χειριστή, ένα από τα πλέον σύγχρονα συστήματα και παρά πολύ ακριβό, προβλήματα στο σύστημα πλοήγησης, προβλήματα στις γεννήτριες, στον επεξεργαστή όπλων, στους ανιχνευτές διεύθυνσης ανέμου και αλλά πολλά.

“Καμία μεμονωμένη βλάβη δεν αρκεί για να ρίξει ελικόπτερο”

Μηχανικοί ελικοπτέρων που ρωτήθηκαν για τη σοβαρότητα των βλαβών που έχουν καταγραφεί, είπαν στην “Ελευθεροτυπία”, ότι κάθε μία βλάβη από αυτές μεμονωμένη δεν είναι ικανή να ρίξει το ελικόπτερο, διότι μια βλάβη δεν ρίχνει κανένα πτητικό μέσο.

Αυτό που μπορεί να καταστήσει ένα εναέριο μέσο μη ικανό για πτήση, είναι ένας συνδυασμός βλαβών που θα οδηγήσει ή σε απώλεια στήριξης του ελικοπτέρου λόγω μειωμένης ισχύος του κινητήρα ή σε φωτιά ή σε άλλο μεγάλο πρόβλημα.

Όσον αφορά τέλος στην πυρκαγιά που προκλήθηκε την Τρίτη (03/05) σε ελικόπτερο, δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για τα αίτια που την προκάλεσαν, αν και οι πρώτες πληροφορίες λένε για διαρροή καυσίμου.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι μέσα στις βλάβες που έχουν καταγραφεί, είναι και προβλήματα στις αντλίες καυσίμων, ωστόσο δεν αναφέρονται διαρροές. 



Πηγή


Τεράστιοι υδροστρόβιλοι στην Χαβάη



Την περασμένη εβδομάδα η φύση «έδειξε τα δόντια» της προκαλώντας πολλά προβλήματα σε μεγάλο μέρος της νότιας Αμερικής, με σφοδρές καταιγίδες και τυφώνες. Χθες όμως, ένα σπάνιο φαινόμενο προκάλεσε εντύπωση και δέος σε όσους βρέθηκαν στην Χαβάη.

Τεράστιοι υδροστρόβιλοι που σημειώθηκαν κοντά στο λιμάνι της Χονολουλού υψώνονταν πολύ ψηλά πάνω από την θάλασσα και τροφοδοτούνταν από το νερό του ωκεανού και την ισχυρή βροχή που έπεφτε εκείνη την ημέρα στην περιοχή.

Η τρομερή νεροποντή, προκάλεσε σοβαρές πλημμύρες, ενώ περίπου 60.000 σπίτια δεν είχαν ρεύμα για πάνω από δυο ώρες χθες το βράδυ, έπειτα από κεραυνό που χτύπησε το νησί. Ευτυχώς δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός.

Οι υδροστρόβιλοι, είναι ανεμοστρόβιλοι που δημιουργούνται πάνω από την θάλασσα, ή σε λίμνες και ποτάμια. Πολλές φορές είναι αρκετά επικίνδυνοι για βάρκες και μικρά σκάφη που μπορεί να βρίσκονται κοντά τους. Το χθεσινό φαινόμενο καταγράφηκε και από βιντεοκάμερα.







Πηγή


Ουραγός στα φωτοβολταϊκά η Ελλάδα





Το ελληνικό παράδοξο η τιμή της κιλοβατώρας από φωτοβολταϊκά να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη και ταυτόχρονα οι ρυθμοί διείσδυσης της συγκεκριμένης τεχνολογίας να είναι από τους πλέον αργούς διαπιστώνει η Εθνική Έκθεση του προγράμματος PV Legal που εκπόνησε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών.


Σύμφωνα με την έκθεση, βασική αιτία για τους απογοητευτικούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι η γραφειοκρατία, η οποία εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών. «Χρειαζόμαστε ένα απλούστερο και αποτελεσματικότερο θεσμικό πλαίσιο για να αναπτυχθεί μια υγιής και εύρωστη αγορά», τονίζεται σχετικά.

Όπως δε επισημαίνει, παρά την ψήφιση του νέου νόμου για τις ΑΠΕ, στα μέσα του 2010, ο οποίος επέφερε αρκετές θετικές αλλαγές, υπάρχουν εντούτοις ακόμη σημαντικά εμπόδια για το μέλλον των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα.

Η έκθεση αξιοποιεί τη συλλογική εμπειρία από 12 ευρωπαϊκές χώρες, εξετάζοντας και συγκρίνοντας τις αδειοδοτικές διαδικασίες που ισχύουν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και σε τρεις βασικές κατηγορίες συστημάτων της αγοράς. Οικιακά συστήματα, μικρά εμπορικά συστήματα σε στέγες και μεσαίου μεγέθους συστήματα επί εδάφους.

Τα 5 σημαντικότερα εμπόδια που καταγράφει η έκθεση PV Legal για την Ελλάδα είναι τα εξής:

· Προσφορά όρων σύνδεσης λόγω ανεπάρκειας δικτύων αλλά και έλλειψης διαφανών διαδικασιών από τον διαχειριστή του δικτύου (ΔΕΗ).

Μετά την ψήφιση του Ν. 3851/2010 για τις ΑΠΕ, υπήρξε ένα κύμα νέων αιτήσεων για προσφορά όρων σύνδεσης. Η έκδοση των όρων αυτών έχει καταστεί πλέον το σημαντικότερο εμπόδιο για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών. Η ανεπάρκεια των δικτύων αποτελεί μία μόνο από τις αιτίες για τις καθυστερήσεις.

Η ΔΕΗ, ως αρμόδιος Διαχειριστής Δικτύου, δεν τηρεί τις προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες για έκδοση των όρων σύνδεσης και δεν υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες για την τήρηση της σειράς προτεραιότητας, όπως προβλέπεται από τον Ν. 3851/2010 αλλά και από τον επερχόμενο Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου. Εκτιμάται επιπλέον ότι τα υπάρχοντα δίκτυα μπορούν να εξυπηρετήσουν περισσότερα φωτοβολταϊκά συστήματα από αυτά που ισχυρίζεται ο Διαχειριστής Δικτύου.

· Έκδοση Άδειας Παραγωγής (συνοδεύεται από Άδεια Εγκατάστασης και Άδεια Λειτουργίας) αναίτιος παράγων καθυστερήσεων για έργα μεγάλου σχετικά μεγέθους.

Καθυστερήσεις 2 και 3 ετών δεν ήταν ασυνήθεις στο παρελθόν σε ό,τι αφορά την έκδοση της άδειας παραγωγής. Αν και η νέα νομοθεσία (Ν. 3851/2010) αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση (και αυτό φαίνεται να συμβαίνει στην πράξη), θα πρέπει να τονιστεί ότι σε άλλες χώρες, όπως π.χ. στη Γερμανία, δεν υφίσταται καν η έννοια της άδειας παραγωγής σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά.

Καταργώντας αυτό το αδειοδοτικό στάδιο, θα επιτυγχάναμε ομαλότερη ανάπτυξη της αγοράς και θα μειώναμε δραστικά τους χρόνους αδειοδότησης καθώς και τα κόστη της επένδυσης. Επιπλέον, θα απαλλάσσαμε ορισμένες αρμόδιες αρχές από ένα δυσβάσταχτο βάρος, το οποίο συχνά δεν μπορούν να επωμιστούν λόγω έλλειψης επαρκούς προσωπικού. Θα περιορίζαμε, τέλος, το εμπόριο αδειών, που αποτελεί παθογένεια του συστήματος και πυροδοτείται από τις σημερινές θεσμικές ρυθμίσεις.

· Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ ως το 2020 θέσπισε ένα σχετικά χαμηλό πλαφόν στην εγκατεστημένη ισχύ των φωτοβολταϊκών, γεγονός που δεν επιτρέπει την απρόσκοπτη ανάπτυξη της αγοράς και ιδίως έργων μεγάλης ισχύος επί εδάφους.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ, που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2010 και εξειδικεύτηκε με υπουργική απόφαση δύο μήνες αργότερα, έχει θέσει έναν στόχο για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών ως το 2020 (2,2 GWp) ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνατότητες και στη δυναμική της αγοράς. Το πρόβλημα θα λυθεί αν τεθεί ένας πιο φιλόδοξος στόχος για τα φωτοβολταϊκά ως το 2020, στόχος που να αντικατοπτρίζει το πραγματικό δυναμικό της αγοράς.

· Οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης παραμένουν περίπλοκες παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις.

Οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης των φωτοβολταϊκών συστημάτων ήταν μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την ανάπτυξη της αγοράς. Με το προηγούμενο αδειοδοτικό καθεστώς, οι σχετικές διαδικασίες ήταν ασαφείς, περίπλοκες και εξαιρετικά χρονοβόρες.

Ο νέος νόμος 3851/2010 θεράπευσε ορισμένες από τις παθογένειες του προηγούμενου καθεστώτος (για παράδειγμα, δεν απαιτείται πλέον περιβαλλοντική αδειοδότηση για φωτοβολταϊκά συστήματα που εγκαθίστανται σε κτίρια και οργανωμένους υποδοχείς βιομηχανικών δραστηριοτήτων), αν και προσέθεσε και αυτός ορισμένα νέα εμπόδια.

Όπως θα αναλυθεί λεπτομερέστερα παρακάτω, η απαίτηση για μια βεβαίωση απαλλαγής από ΕΠΟ (Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων) από την αρμόδια Περιφέρεια προσθέτει νέα εμπόδια και νέες καθυστερήσεις. Ο ΣΕΦ πιστεύει πως η βεβαίωση αυτή θα έπρεπε να καταργηθεί. Οι Αρχές έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τη νομιμότητα ενός έργου (σε ό,τι αφορά τις επιτρεπτές χρήσεις γης) σε ένα μεταγενέστερο στάδιο.

Καταργώντας αυτό το νέο εμπόδιο, θα επιτυγχάναμε ταχύτερη ανάπτυξη της αγοράς, θα μειώναμε τα κόστη και θα ελαφρύναμε τις περιφερειακές αρχές από μία ακόμη ανούσια διαδικασία, την ώρα μάλιστα όπου οι τελευταίες διαμαρτύρονται για ελλιπή στελέχωσή τους.

Θα έπρεπε να δημιουργηθεί μία υπηρεσία μιας στάσης για την περιβαλλοντική αδειοδότηση (όποτε αυτή απαιτείται), στην οποία ο ενδιαφερόμενος θα καταθέτει μια απλή περιβαλλοντική γνωστοποίηση και η οποία θα απαντά επί της περιβαλλοντικής διάστασης του έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα αντί των σημερινών χρονοβόρων διαδικασιών.

· Οι αρμόδιες υπηρεσίες συχνά δεν τηρούν τους προβλεπόμενους από τη νομοθεσία χρόνους απόκρισης.

Η αδειοδοτική διαδικασία διαρκεί συνήθως πολύ περισσότερο απ’ ό,τι θεωρητικά προβλέπεται στους σχετικούς νόμους και στις εγκυκλίους. Αιτία γι' αυτό είναι η εμπλοκή πολλών διαφορετικών υπηρεσιών και η μη παράλληλη και γραμμική διαδικασία.

Ο μόνος τρόπος θεραπείας του προβλήματος αυτού είναι η θέσπιση αποκλειστικών προθεσμιών, μετά την παρέλευση των οποίων η συναίνεση της υπηρεσίας θα θεωρείται δεδομένη και ο επενδυτής θα μπορεί να προχωρά στο επόμενο στάδιο. Είναι αλήθεια ότι πολλές εμπλεκόμενες υπηρεσίες δεν είναι επαρκώς στελεχωμένες. Υπάρχουν δύο τρόποι για να ξεπεράσει κανείς αυτό το πρόβλημα: [1] να εμπλακούν περισσότερα άτομα στη διεκπεραίωση των φακέλων ή/και [2] να εξασφαλιστεί ότι ζητούνται μόνο ουσιαστικές εγκρίσεις και άρα μειώνεται ο φόρτος εργασίας.

Αν απαλλαχθούμε από ανούσιες εγκρίσεις και διαδικασίες, θα κερδηθεί πολύτιμος χρόνος για τους υπαλλήλους των υπηρεσιών που σήμερα εμπλέκονται στην αδειοδότηση των φωτοβολταϊκών.



Πηγή


Δανεισμός: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους;



Το ζήτημα που αναδεικνύει σήμερα (20-4-2010) με το πρωτοσέλιδό του ο Ελεύθερος Τύπος είναι πολύ σημαντικότερο από ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Αν υπάρχει δόλος και όχι απλή ανοησία (πόση πια;), τότε, τα καταγγελλόμενα είναι, χωρίς υπερβολή και εφόσον βέβαια ευσταθούν, το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως, ίσως, του ελληνικού κράτους, καθώς αποτέλεσε τον πυρήνα του μηχανισμού, με τον οποίο εκτοξεύθηκαν τα spreads στα ύψη και οδηγήθηκε η χώρα στο χείλος της χρεωκοπίας.
 Για να γίνει κατανοητό το σκάνδαλο στο ευρύ κοινό, πρέπει να καταλάβει πρώτα κανείς πώς λειτουργεί η υποτιμητική κερδοσκοπία, το λεγόμενο «σορτάρισμα» (από το αγγλικό short selling, βραχεία πώληση) των ομολόγων.
 Αυτό συμβαίνει με τον εξής τρόπο: Ο απλός επενδυτής όταν πουλάει, πουλάει ομόλογα που έχει. Αντιθέτως, ο κερδοσκόπος, πουλά ομόλογα που δεν έχει και τα οποία πρέπει να τα βρει και να τα παραδώσει στον αγοραστή μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία μερικών ημερών. Αν μέσα σε εκείνες τις ημέρες, που έχει περιθώριο ο πωλητής-κερδοσκόπος, τα ομόλογα χάσουν σε αξία, τότε αυτός μεν θα τα αγοράσει σε χαμηλότερη αξία, όμως θα τα παραδώσει στον τελικό αγοραστή τους στην αξία που αρχικά συμφωνήθηκε.
 Αν δηλαδή συμφωνήσει να πουλήσει με το spread στα 250 (υψηλότερη αξία ομολόγου) και βρει να αγοράσει ομόλογα, μερικές ημέρες μετά, όταν το spread είναι στα 350 (χαμηλότερη αξία ομολόγου), ο κερδοσκόπος θα επωφεληθεί από τη διαφορά των 100 μονάδων βάσης (δηλαδή: 1% επί του κεφαλαίου). Θα έχει κερδίσει δηλαδή 1% επί της αξίας των χρημάτων του μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Όταν παίζονται κάμποσα δις ευρώ καθημερινά, προκύπτουν μεγάλα ποσά από τη διαφορά των τιμών.
 Με απλά λόγια δηλαδή, ο κερδοσκόπος συμφωνεί να πουλήσει ακριβά κάτι που δεν έχει, και ψάχνει μετά να αγοράσει αυτό το κάτι πιο φθηνά, για να το δώσει στον αγοραστή του. Αυτό είναι όλη η περίφημη κερδοσκοπία.
 Το στοιχείο κλειδί σε αυτό το μηχανισμό κερδοσκοπίας αποτελεί, προφανώς, η δυνατότητα του πωλητή να παραδώσει τα ομόλογα, που συμφώνησε να πωλήσει, μερικές ημέρες μετά τη συμφωνία πώλησης. Αν αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει, δεν υπάρχει τότε η δυνατότητα υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
 Τώρα ας δούμε τι ακριβώς συνέβη στην περίπτωσή μας.
 Μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, το χρονικό περιθώριο για να παραδοθούν τα πωλούμενα ομόλογα στους αγοραστές τους ήταν 3 ημέρες (το λεγόμενο Τ+3). Οι κερδοσκόποι δηλαδή μπορούσαν να περιμένουν (ή να προκαλέσουν) να πέσει η τιμή των ομολόγων (να ανεβεί, δηλαδή, το spread) για τρεις ημέρες, χρονικό διάστημα όχι πολύ μεγάλο.
 Στις 22 Οκτωβρίου 2009, η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε τη δυνατότητα οι τρεις αυτές ημέρες να γίνουν δέκα (Τ+10). Δηλαδή, έδωσε πολύ μεγαλύτερα περιθώρια και δυνατότητες στην υποτιμητική κερδοσκοπία, δίνοντας στην ουσία το σύνθημα για το κερδοσκοπικό πάρτυ!
 Στις 10 Δεκεμβρίου 2009, έγινε κάτι ακόμη χειρότερο: Η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε ναμην επιβάλλονται κυρώσεις σε όποιον κερδοσκόπο δεν έδινε τα ομόλογα στον αγοραστή τους μετά τη λήξη των δέκα ημερών! Όχι μόνον δηλαδή είχαν όλον τον καιρό να κάνουν πάρτυ με τα ομόλογα, αλλά μπορούσαν να το κάνουν χωρίς κανένα ρίσκο! Αν δεν έπεφτε η τιμή των ομολόγων (αν δεν ανέβαιναν τα spreads), τότε αυτοί απλούστατα δεν έδιναν ποτέ στον αγοραστή ομόλογα και δεν είχαν, συνεπώς, απολύτως τίποτα να φοβούνται ή να χάσουν σε περίπτωση που δεν είχε πιάσει η κερδοσκοπική τους τακτική! Μονά ζυγά δικά τους, win-win παιχνίδι για τους κερδοσκόπους, lose-lose για τα ελληνικά ομόλογα!
 Υπό αυτές τις συνθήκες, όποιος ήθελε να κρατήσει ελληνικά ομόλογα και να μην τα πουλήσει, θα έπρεπε να είναι ένας πραγματικός ήρωας-«χασοσκόπος» στο πάνθεον των απανταχού Φιλελλήνων. Η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος έλεγε, στην ουσία: «κερδοσκόπησε χωρίς ρίσκο, μπορείς!»
 Το εξωφρενικότερο είναι ότι αυτές οι δύο αποφάσεις δεν πάρθηκαν με Πράξη του Διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου, όπως ήταν το νόμιμο, αλλά με απλές εντολές της Διεύθυνσης Οργάνωσης της ΤτΕ. Η δυνατότητα που δόθηκε δηλαδή στους κερδοσκόπους να κάνουν το πάρτυ ήταν παράνομη! Η παράνομη αυτή κατάσταση επιχειρήθηκε να νομιμοποιηθεί με την υπʼ αριθ. 158/10-2-2010 Πράξη του Διοικητή της ΤτΕ, την οποία δεν θα υπέγραφε ο ίδιος ο Προβόπουλος, αλλά ο υποδιοικητής Ι. Παπαδάκης. Ούτε όμως αυτή η πράξη υπογράφηκε ποτέ και η προθεσμία 10 ημερών για να κερδοσκοπήσουν στα ομόλογα χωρίς ρίσκο έμεινε παράνομη. Νόμιμη εξακολουθούσε να είναι η προθεσμία των τριών ημερών.
 Η δυνατότητα για το κερδοσκοπικό πάρτυ συνεχίστηκε μέχρι τις 8 Απριλίου 2010, οπότε μειώθηκε η κερδοσκοπική προθεσμία στη μία ημέρα και αποτράπηκε σχεδόν πλήρως η δυνατότητα κερδοσκοπίας. Ήταν όμως πια πολύ αργά. Ήδη τα ελληνικά ομόλογα είχαν καταρρεύσει.
 Πριν θέσουμε τα αμείλικτα ερωτήματα, μια τελευταία λεπτομέρεια από το ρεπορτάζ του Ε.Τ. (δείτε το στο σύνδεσμο http://theamapati.wordpress.com/2010/04/20/respect/) : Η αύξηση της κερδοσκοπικής προθεσμίας από τρεις σε δέκα ημέρες έγινε μετά από αίτημα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών που υποβλήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2009, την επομένη των εκλογών!
 Και τώρα τα αμείλικτα ερωτήματα:
 -          Γιατί ουδέποτε δέχθηκε να νομιμοποιήσει ο Προβόπουλος, αλλά ούτε και ο υποδιοικητής Παπαδάκης, την κερδοσκοπική Κερκόπορτα με την υπογραφή του;
-          Πώς ένας απλός Διευθυντής της Διεύθυνσης Οργανωτικού της ΤτΕ να ανοίξει την Κερκόπορτα για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, αντίθετα με τους ισχύοντες κανονισμούς;
-          Ήταν δυνατόν να ενεργήσει με τόσο εξόφθαλμα αρνητικό τρόπο υπέρ των κερδοσκόπων ένας απλός διευθυντής χωρίς να έχει κάποια άνωθεν κάλυψη, η οποία προφανώς δεν ήταν από τον Διοικητή του;
-          Αν ευσταθεί αυτός ο συλλογισμός, ποια μπορεί να ήταν αυτή η άνωθεν κάλυψη;
-          Πόσο άσχετοι μπορεί να είναι στην κυβέρνηση για να μην ξέρουν ότι αυτή η κερδοσκοπική προθεσμία των δέκα ημερών και η άρση των κάθε είδους κυρώσεων προς τους κερδοσκόπους για την παραβίασή της, ήταν ακριβώς αυτός ο μηχανισμός πάνω στον οποίον στηρίχθηκε η κερδοσκοπική επίθεση κατά της χώρας;
-          Εάν, έστω, οι της κυβέρνησης ήταν άσχετοι, κανένας Χριστοδούλου και λοιποί αρμόδιοι περί τα ομόλογα, δεν φρόντισε να τους ενημέρωσε για το πώς γίνεται το κερδοσκοπικό παιχνίδι;
-          Ο πρωθυπουργός, που κήρυξε διεθνή πόλεμο κατά των κερδοσκόπων, δεν γνώριζε ότι η υπονόμευση γινόταν μέσα στη χώρα του από την παράνομη πρακτική της Τράπεζας της Ελλάδος να θέτει την κερδοσκοπική προθεσμία στις δέκα ημέρες, καταργώντας μάλιστα και το κερδοσκοπικό ρίσκο;
-          Ο πρωθυπουργός δεν ήξερε δηλαδή ότι η μάχη κατά των κερδοσκόπων μπορούσε να κερδηθεί μέσα στην Αθήνα, επιβάλλοντας την τήρηση ενός τόσο δα απλού κανονισμού στις συναλλαγές με ομόλογα;
-          Το πιο αμείλικτο ερώτημα: Γιατί η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ζήτησε το άνοιγμα της κερδοσκοπικής Κερκόπορτας ακριβώς την επομένη των εκλογών;
-          Και το τελευταίο ερώτημα: Μήπως τώρα πια, υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω ενεργειών, αποκτούν άλλο νόημα οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τα στελέχη της Goldman Sachs, στις οποίες ποτέ δεν μάθαμε τι ειπώθηκε;
 Κύριοι του ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς για σας, το σενάριο της απλώς ανόητης διαχείρισης του δημόσιου χρέους εξασθενίζει δραματικά. Η ανοησία γίνεται σιγά-σιγά η «ευνοϊκή» (λέμε τώρα…) εκδοχή για σας…



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top