Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Το σπίτι του μέλλοντος δεν είναι μακριά

 
ΔΕΙΤΕ: Σε λίγο καιρό θα ανάβετε τα φώτα με τη σκέψη και μόνο

Εδώ και αρκετό καιρό έχουν αρχίσει και ορισμένα σπίτια να χαρακτηρίζονται «έξυπνα» και όχι άδικα, μιας και αυτά που κάποτε βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας πλέον αποτελούν καθόλα συνηθισμένες συσκευές ή ακόμα και λειτουργίες. Σίγουρα υπάρχει ακόμα περιθώριο να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν διάφορες συσκευές και συστήματα που δειλά, δειλά έχουν ήδη εγκατασταθεί.



Μία ομάδα, με την ονομασία Thought-Wired, εργάζεται ακριβώς πάνω σε αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα αναπτύσσουν ένα σύστημα, με το οποίο θα είσαι σε θέση να ελέγχεις διάφορες συσκευές του σπιτιού μόνο με τη σκέψη. 

Το σύστημα γνωστό και ως NOUS (Neuro-Operated Utility System) (Εγκεφαλικά Χειριζόμενο Λειτουργικό Σύστημα) , το οποίο παραπέμπει στο ελληνικό νους, με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή θα δίνει στους ενοίκους ενός σπιτιού να διαχειρίζονται σχεδόν τα πάντα. Από τις κουρτίνες, μέχρι τα φώτα και το μόνο που θα έχει να κάνει o χρήστης είναι να φοράει την ειδική συσκευή στο κεφάλι και χάρη στη τεχνολογία ανάγνωσης των εγκεφαλικών κυμάτων. 

Η όλη ανάπτυξη είχε ως στόχο τη παροχή βοήθειας σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, αλλά θα είναι θέμα χρόνου μόλις αναπτυχθεί πλήρως να γίνει εμπορικά ανάρπαστο. Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το χαμηλό του κόστος, το οποίο υπολογίζεται στα 250 ευρώ, ποσό που αν όντως ισχύσει θα απέχει κατά πολύ από τα σημερινά «έξυπνα» σπίτια.








Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top