Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Το... βαθυστόχαστο νόημα της Eurovision


Λίγες ώρες πριν το “μεγάλο” τελικό, καλό είναι να ψάξουμε κάτω από την επιφάνεια του κιτς και του χαζοχαρούμενου ποπ. Τι είναι τελικά η Eurovision; “Πάντως κάτι περισσότερο από ένα πανηγυράκι”, λέει η ακαδημαϊκός Κάρεν Φρίκερ, η οποία διεξάγει μαζί με τους συνεργάτες της έρευνα για την πολιτικοκοινωνικό νόημα του ευρωπαϊκού φεστιβάλ τραγουδιού.

Η λέκτορας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου θα γίνει η πρώτη που θα παρουσιάσει πανεπιστημιακό σύγγραμμα για τη Eurovision κάτι που όπως λέει της κάνει ιδιαίτερη εντύπωση:

“Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η ακαδημαϊκή κοινότητα σνόμπαρε τόσα χρόνια τον διαγωνισμό. Πρόκειται για 56 χρόνια λαϊκής κουλτούρας και ευρωπαϊκής συνειδητοποίησης”.

Η Φρίκερ χαρακτηρίζει τον διαγωνισμό της Eurovision ως έναν “θησαυρό” που κρύβει μέσα του πολλά διαφορετικά νοήματα τα οποία χρειάζονται διεθνείς οπτικές για να τα ξεχωρίσεις.

“Η εργασία μου διαπραγματεύεται το πώς αποτυπώνονται όλες οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές στην Ευρώπη στην Eurovision, από την πτώση του Τείχους το 1989 μέχρι το σαρωτικό κύμα μετανάστευσης στα μέσα του νέου αιώνα”, λέει η Φρίκερ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Eurovision έχει τα περισσότερα μέλη από όλες τις “Ενώσεις”... το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ο αριθμός των συμμετεχόντων έχει φτάσει τους 43, το οποίο δείχνει το που βρίσκονται τα ψυχολογικά σύνορα της Ευρώπης τον 21ο αιώνα.

“Η Eurovision είναι ένα γήπεδο συνειδητοποιήσης της Ευρωπαϊκής ταυτότητας. Η εθνική και ευρωπαϊκή αυτοεπιβεβαίωση εκδηλώνεται πανηγυρικά σε αυτό το διαγωνισμό”, λέει ο συνεργάτης της ακαδημαϊκού, Γκλούχοβικ.

“Πρόκειται για ένα μέρος όπου τα όρια, τα σύνορα και οι προοπτικές της Ευρώπης αναδεικνύονται σε μείζον ζήτημα”. 

Είναι πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ισραήλ και της Ρωσίας:

“Πολλοί ρωτάνε γιατί το Ισραήλ και η Ρωσία συμμετέχουν σε έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό; Ο λόγος είναι ότι όλοι παλεύουν να πάρουν λίγο από την αυτοαναφορικότητα των υπόλοιπων χωρών. Και επιπλέον, είναι μια καλή ευκαιρία να προβάλλουν τη χώρα τους στον έξω κόσμο”, υποστηρίζει η Φρίκερ.

“Άλλο παράδειγμα το Αζερμπαϊτζάν. Αν δεν ήταν η Eurovision, κανείς δεν θα αναρωτιόταν πού είναι αυτή η χώρα, τι κάνει, πως ζουν οι άνθρωποι εκεί. Ο διαγωνισμός δίνει μια δύναμη και μια ευκαιρία να προβάλει την παρουσία του σε εκατομμύρια τηλεθεατών”. 

Η Eurovision λέει η Φρίκερ επανακαθορίζει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και μάλιστα αποτελεί ίσως έναν από τους ελάχιστους τρόπους οι Ευρωπαίοι να νιώσουν πραγματικά ότι ανήκουν στην Ευρώπη.

“Ο διαγωνισμός είναι μια βραδιά όπου η Ευρώπη ενώνεται πραγματικά. Οι παρουσίες των τραγουδιστών συμβάλλουν στις αλλαγές που επέρχονται στο πώς αξιολογείται μια χώρα”. 





Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top