Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Το άρθρο του Σάκη Τσιώλη για τον τελικό Κυπέλλου


ΑΕΚ-Ατρόμητος υπό το πρίσμα του Σάκη Τσιώλη. Ο προπονητής του Αρη αρθρογραφεί στο Contra.gr για τον τελικό Κυπέλλου (video).



Είναι ένα παιχνίδι με πολλές συγκινήσεις. Έχω την τύχη να ξέρω ακριβώς πως νιώθουν οι παίκτες αυτή τη στιγμή, αφού και εγώ έχω βρεθεί στη θέση τους. Είναι ένας τελικός με όλη τη σημασία της λέξης. Μπορεί με μία πρώτη ματιά φαβορί να είναι η ΑΕΚ, αλλά ας μη ξεχνάμε και τη δίψα των παικτών του Ατρόμητου, που πραγματικά είναι αξιοπρόσεκτη και αξιοζήλευτη.

Το παιχνίδι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αυτό που θεωρώ εγώ πιο σημαντικό είναι να καταλάβουν και να συνειδητοποιήσουν όλοι την έννοια και τη σημασία του. Πρέπει όλοι να ζήσουν σε όλη του τη διάσταση την αναμέτρηση αυτή, ανεξάρτητα με το ποιος θα είναι ο τροπαιούχος.

Ο τελικός είναι μία γιορτή. Κλείνει και επίσημα ο θεσμός και είναι λογικό όλοι να θέλουν να ρίξουν την αυλαία τους, με τον καλύτερο τρόπο. Ευχή μου είναι να κερδίσει πραγματικά ο καλύτερος.

Φαβορί δεν θεωρώ ότι υπάρχουν. Για να φτάσουν οι δύο ομάδες αυτές στον τελικό, σημαίνει ότι το αξίζουν και πληρούν έκαστες τις προϋποθέσεις. Δεν βρίσκονται τυχαία εκεί.

Πολλοί θεωρούν ότι η ΑΕΚ θα έχει το μεγαλύτερο άγχος, αφού η χρονιά δεν εξελίχθηκε τόσο καλά στο πρωτάθλημα. Το Κύπελλο φαντάζει για πολλούς σαν σωτήρια για την ΑΕΚ. Ωστόσο εγώ δεν πιστεύω ότι θέμα άγχους υπάρχει μόνο στην Ένωση. Αν όντως οι παίκτες της ΑΕΚ έχουν άγχος λόγω της σεζόν στο πρωτάθλημα, τότε οι παίκτες του Ατρόμητου το έχουν λόγω… απόδειξης.

Αν δεν κάνω λάθος τα περισσότερα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών του Ατρόμητου λήγουν τον Ιούνιο και όλοι θέλουν να αποδείξουν ότι μπορούν να προσφέρουν και άλλα πράγματα στην ομάδα. Μία κατάκτηση Κυπέλλου, θα είναι η καλύτερη απόδειξη για κάποιους παίκτες ότι δικαιούνται να παραμείνουν στο Περιστέρι. Ήδη κατάφεραν και έκαναν μία εξαιρετική χρονιά, έχοντας ξεχωριστή παρουσία στο θεσμό του Κυπέλλου. Θα θέλουν λοιπόν να δώσουν συνέχεια και να μη σταματήσουν μόνο εδώ. Θέλουν δικαιολογημένα να δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό. Είτε για να παραμείνουν στον Ατρόμητο είτε για να κάνουν ένα άλλο καλύτερο βήμα. Προγνωστικά όπως είπα και πριν δεν χωράνε.

Μπορεί η ιστορία και η εμπειρία της ΑΕΚ από τελικούς να είναι σίγουρα μεγαλύτερη από ότι αυτή του  Ατρόμητου, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τη δίψα του αντιπάλου. Παίκτες όπως ο Λυμπερόπουλος και ο Σκόκο σίγουρα θα βοηθήσουν με την εμπειρία τους, ωστόσο όλα θα φανούν στο γήπεδο.
Σκόκο VS Καμαρά
Ο τελικός είναι μία ευκαιρία για όλους, προκειμένου να αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν αυτό το κάτι παραπάνω στην ομάδα τους αλλά και στην καριέρα τους. Είπα και πιο πάνω πως ΑΕΚ και Ατρόμητος βρίσκονται επάξια στην τελική φάση, αφού και οι δύο αντίπαλοι είχαν εξαιρετική πορεία στο θεσμό. Ωστόσο πάντα σε κάθε ομάδα υπάρχουν κάποιοι παίκτες που κάνουν τη διαφορά. Στην Ένωση ο παίκτης αυτός είναι ο Σκόκο. Ένας ποδοσφαιριστής πολύ προικισμένος, με απίστευτη τεχνική κατάρτιση, που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μπορεί να πάρει πάνω του την ομάδα και να την οδηγήσει ψηλά.  Ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και έναν άλλο επίσης προικισμένο ποδοσφαιριστή, που αγωνίζεται στον Ατρόμητο. Αναφέρομαι στον Καμαρά, που φέτος ήταν μία από τις αποκαλύψεις. Με την ταχύτητά του και τη δύναμη που έχει, ανά πάσα στιγμή μπορεί να κάνει τη ζημιά.

Το 4-4-2 της ΑΕΚ και το 4-3-3 του Ατρόμητου

Το σύστημα που θα ακολουθήσει κάθε προπονητής στον τελικό, είναι ένα μυστήριο για όλους. Δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για τις σκέψεις των Χιμένεθ και Δώνη. Το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε είναι πως δύσκολα η ΑΕΚ θα αλλάξει το 4-4-2 με ρόμβο που ακολουθεί στα τελευταία παιχνίδια και είδαμε πως είχε κάποια θετικά αποτελέσματα. Θεωρώ πως Σκόκο και Λυμπερόπουλος θα είναι οι δύο παίκτες της ΑΕΚ που θα έχουν την περισσότερη δουλειά. Τώρα αν ο Χιμένεθ θελήσει να έχει περισσότερη ελευθερία ο Σκόκο, το 4-4-2, μπορεί να γυρίσει σε 4-4-1-1.

Για τον Ατρόμητο, πιστεύω πως το 4-3-3 θα είναι για ακόμα μία φορά η πρώτη επιλογή του Δώνη. Είναι ένα σύστημα που βοηθάει τους παίκτες του Περιστερίου, όπως για παράδειγμα τον Αναστασάκο. Ο Καμαρά από τα πλάγια θα είναι για ακόμα μία φορά τεράστια βοήθεια. Όλα αυτά όμως είναι απλές εικασίες, αφού κανείς δεν ξέρει μέχρι την ώρα της έναρξης τι θα κάνει ο κάθε προπονητής.

Το μόνο σίγουρο είναι πως θα δούμε ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι. Από τη μία θα έχουμε την ΑΕΚ με τη δική της… αύρα και εμπειρία σε τέτοιους θεσμούς και από την άλλη, θα έχουμε τον πολύ συγκεντρωμένο Ατρόμητο, σε μία ευκαιρία που δύσκολα θα έρθει ξανά για το Περιστέρι. Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν το παιχνίδι πάει ακόμα και στην παράταση…


Πηγή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top