Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011

Έγκυος γυναίκα ανήξερος εργοδότης 1-0


Απόφαση του Αρείου Πάγου, προστατεύει τις εγκύους σε περίπτωση απόλυσης από τις εργασίες τους, ακόμα και αν ο εργοδότης δεν έχει γνώση της εγκυμοσύνης.

Η συγκεκριμένη απόφαση, ελήφθη στην υπόθεση μιας εργαζόμενης στηνΚόρινθο, η οποία απολύθηκε ενώ ήτανδύο μηνών έγκυος.

Οι δικαστές δεν δέχθηκαν τον ισχυρισμό του εργοδότη ότι δεν γνώριζε την εγκυμοσύνη της υπαλλήλου του, η οποία απολύθηκε στις 13 Ιουλίου 2005, καθώς πρώτη φορά πληροφορήθηκε το γεγονός στις 25 Ιουλίου 2005, όταν δηλαδή προσήλθε στην Επιθεώρηση Εργασίας για συμβιβαστική επίλυση της εργατικής αυτής διαφοράς.

Οι αρεοπαγίτες επισημαίνουν ότι απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σχέσεως εργασίας εργαζομένης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και για το χρονικό διάστημα ενός έτους μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο λόγω ασθενείας που οφείλεται στη κύηση ή τον τοκετό, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία.

Ως σπουδαίος λόγος δεν μπορεί να θεωρηθεί, πάντως, η πιθανή μείωση της απόδοσης της εργασίας της εγκύου, που οφείλεται στην εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, “η προστασία παρέχεται στην εργαζόμενη έγκυο γυναίκα, ανεξάρτητα από την εκ μέρους του εργοδότη γνώση της εγκυμοσύνης της.”Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top